top of page

Usein kysytyt kysymykset
- mm. Millainen on ongelmakoira? Miten tapahtuu ongelmakoiran koulutus?

Mistä tiedän, onko koiralla eroahdistus tai jokin muu yksinolo-ongelma?

Eroahdistuksesta tai muusta yksinolo-ongelmasta kärsivä koira voi aiheuttaa paljon harmaita hiuksia omistajalleen. Yleisimpiä oireita ovat ääntely, kuten haukkuminen, vinkuminen ja ulvominen. Koira voi myös tuhota irtaimistoa, raapia ovenkarmeja ja pahimmillaan yrittää poistua asunnosta keinolla millä hyvänsä.

Koira voi läähättää ja sen tassut voivat olla hikiset. Koira voi hädissään virtsata tai ulostaa sisälle, vaikka olisi muuten sisäsiisti. Koira ei pysty aidosti lepäämään yksinollessaan.

Mitä tehdä, jos koiralla on eroahdistus?

Ota ensitilassa yhteyttä koirankouluttajaan, joka on perehtynyt yksinolo-ongelmien hoitoon.

Mieti, kuinka kauan oireet ovat kestäneet ja onko niitä edeltänyt jotain muutoksia, kuten muutto, muutokset perheessä tai muutokset koiran terveydentilassa.

Useilla eroahdistuksesta kärsivillä koirilla on terveysmurheita. Rokotuksien yhteydessä tehtävä pintapuolinen tarkastus ei ole useinkaan riittävä terveystutkimus. Eroahdituskoiran kanssa kannattaa suunnata käytösongelmiin perehtyneelle eläinlääkärille. Hyvä kouluttaja osaa useimmiten ohjata asiakaskoirakon myös hyvälle eläinlääkärille.

Lähtökohtaisesti yksinolot tulisi keskeyttää, jos koiralla epäilee eroahdistusta. Jos koira pelkää yksinoloa, jokainen yksinolo vahvistaa koiran kokemusta siitä, että yksinolo on pelottavaa. Koiralle kannattaa hankkia kotiin hoitaja tai koiran voi viedä tutulle tai sukulaiselle hoitoon. On myös paljon "koirapäiväkoteja" eli koirahoitoloita, johon koiran voi viedä työpäivän ajaksi.

Mistä tiedän, onko koira ongelmakoira?

Ongelmakoira on mielestäni ja lähtökohtaisesti myös kaikkien muiden nykyaikaisten koirankouluttajien, kuten eläintenkouluttajien, mielestä vanhentunut termi.

On totta, että on koiria, joilla on ongelmallista käyttäytymistä. Karkeasti jaoteltuna on kahdenlaista ongelmallista käyttäytymistä: ihmiselle ongelmallista käyttäytymistä ja koiralle ongelmallista käyttäytymistä.

Esimerkkejä ongelmallisesta käyttäytymisestä on remmirähjäys eli hihnassa haukkuminen, käsittelyvaikeudet, aggressiivisuus ja eroahdistus ja muut yksinolon ongelmat.

​

Miten tapahtuu ongelmakoiran koulutus?

"Ongelmakoiran" eli koiran, jolla on ongelmallista käyttäytymistä, koulutus tapahtuu samoilla perusperiaatteilla, kuin muidenkin koirien. Koiran hyvinvointitekijöitä tarkastellaan ja niihin tehdään mahdollisesti muutoksia. Tarvittaessa muokataan ympäristöä. Koiraa koulutetaan samoin tavoin positiivisella vahvistamisella eli palkitsemisella, kuin koiria, joilla ei ole ongelmallista käyttäytymistä. Koulutusprosessi voi olla pitkähkö, mutta mitä aikaisemmin sen aloittaa, sitä nopeammin saa tuloksia.

"Ongelmakoiran" kanssa usein luullaan, että tarvitaan kovat otteet käyttöön. Kuitenkin rankaisun tai pelottelun, kuten jääkauden tai kolinapurkkien käyttäminen pahentaa koiran oloa entisestään ja vahingoittaa koiran ja omistajan suhdetta.

Ensiapu "ongelmakoiralle": Lisää koiralle mielekästä tekemistä ja vähennä epämieluisaa. Tarkastele ruokavirikkeiden määrää, unen määrää ja yhteisen, mukavan tekemisen määrää. Tarkastele koiran terveystilannetta - suosittelen käyttämään koiran käytösongelmiin erikoistuneella eläinlääkärillä. Ota yhteyttä kouluttajaan!

Kuinka paljon maksaa ongelmakoiran koulutus?

"Ongelmakoiran" koulutuksen tuntihinta on saman verran, kuin "normaalin" koiran. Ongelmallisen käyttäytymisen hoitamiseen voi kuitenkin kulua useampi eläintenkouluttajan käynti, sillä koulutussuunnitelmaa on usein tarpeen päivittää koulutuksen edetessä. Kuluja kuitenkin helpottaa esimerkiksi etäneuvonta-palvelu.

Jos koet, että koirallasi on voimakasta ongelmallista käyttäytymistä, suosittelen lähtökohtaisesti ensimmäiseksi tapaamiseksi kestoltaan 1,5h tapaamista. 

Mihin kysymykseen sinä haluaisit vastauksen? Laita kysymyksesi sähköpostilla kiiaeskolatmi@gmail.com

bottom of page