top of page

Lisää tietoa koulutuksesta

Koulutuksen eteneminen

Koulutusmatka alkaa yhteydenotosta ja koulutustarpeen kartoituksesta sekä sopivan ajan varaamisesta. N. viikkoa ennen ensimmäistä tapaamista saat täytettäväksi hyvinvointikartoituksen, jossa kartoitetaan melko laajasti koiran arkea, terveyttä, historiaa ja käyttäytymistä. Kouluttaja käy läpi hyvinvointikartoituksen ennen tapaamista sekä tapaamisella yhdessä omistajan kanssa.

Ensimmäinen tapaaminen on useimmiten hyvä järjestää koiran kotona. Kouluttajan on tärkeää nähdä koiran elinympäristö ja koiran käyttäytyminen siellä. Tapauskohtaisesti voi kuitenkin olla, että tapaaminen pidetään vaikkapa ulkokentällä. 

Tapaamisen sisältö on yksilöllistä, mutta lähtökohtaisesti tapaaminen alkaa aina keskustelulla omistajan kanssa ja jatkuu harjoituksien tekemisellä.

Välillä yksi tapaaminen riittää, välillä koirakon kanssa on kuukausien yhteistyö. Tämä on täysin yksilöllistä, eikä varsinaisesti kerro haasteiden vaikeusasteesta, vaan on ennemminkin omistajan päätettävissä, millaista ohjausta ja kuinka monta kertaa tai kuinka usein hän sitä kaipaa.

 

Välillä huomaan yhteydenottovaiheessa, että koirakon ongelmat eivät ole omaa osaamisalaani, jolloin ohjaan koirakon eteenpäin ja suosittelen vähintään yhtä kouluttajaa, jonka tiedän osaavan auttaa aiheessa. Tämä on osa ammattietiikkaa - jotta koirakko saisi tarvitsemansa avun mahdollisimman pian ja resursseja hukkaamatta.

Koulutukseen valmistautuminen

Avaintekijät onnistuneeseen koulutukseen on halu oppia uutta ja avoin mieli. 

Fyysisesti koulutuskäyntiin voi valmistautua varaamalla koiralle runsaasti sille maistuvia makupaloja ja mahdollisesti myös leluja. Jos koira on maultaan valikoiva, kannattaa ennen tapaamista kokeilla useita erilaisia makupaloja - usein jokaiselle löytyy joku maistuva. Kouluttajan vinkki; Naturiksen treenimakkarat, Platinumin puolikosteat nappulat, Frolic nappulat (ei sovi koiran pääasialliseksi ravinnoksi, mutta makupalaksi), pakastekuivatut kanaherkut..

Muualla kuin kotona tapahtuvaan koulutukseen varaa koiralle riittävän pitkä kiinteä hihna - ei flexi - ja sopivat varusteet, kuten leveä panta tai sopivat valjaat.

Eläintenkoulutussanastoa - jota ei muuten tarvitse osata ulkoa

Positiivinen vahviste (lyhenne R+) = lisätään (+) jotain koiralle palkitsevaa, joka vahvistaa (R = reinforcement = vahviste) edeltävää käytöstä. Esim. Koira istuu, lisätään herkku, istuminen vahvistuu, koska sitä seurasi palkitseva asia. Istuminen lisääntyy, koska siitä seuraa palkitsevia asioita. Todennäköinen tunne: ilo, innostus

Negatiivinen vahviste (lyhenne R-) = vähennetään (-) jotain koiralle epämiellyttävää, jolloin sen olo helpottuu ja käytös vahvistuu.  Esim. koiralla on epämukavat varusteet. Koira rimpuilee niistä irti = epämukava tunne poistuu, rimpuilu lisääntyy. Todennäköinen tunne: helpotus.

Negatiivinen rankaisu (lyhenne P-) = vähennetään jotain koiralle miellyttävää, jolloin edeltävä käytös vähenee. (P = punishment) Esim. koira hyppii tasoille, koska se on aikaisemmin löytänyt sieltä herkkuja ja se on toiminut sille positiivisena vahvisteena. Poistetaan herkut, hyppiminen vähenee. Todennäköinen tunne: pettymys

Positiivinen rankaisu (lyhenne P+) = lisätään jotain koiralle epämiellyttävää, jolloin edeltävä käytös vähenee. Esim. koira hyppii tasoille, koska se on aikaisemmin löytänyt sieltä herkkuja. Laitetaan tasojen reunalle jotain pelottavaa ääntä pitävää materiaalia, jolloin koira pelästyy hypätessään tasolle ja tasoille hyppiminen vähenee.

Todennäköinen tunne: pelko, ahdistus

Eläintenkouluttaja ei ole suojattu ammattinimike

Kouluttajaa etsiessä kannattaa tehdä taustaselvitystä. Vaikka tutkinto ei takaa osaamista, lähtökohtaisesti kannattaa suosia sellaisia henkilöitä, jotka ovat suorittaneet eläintenkouluttajan ammatti- tai erikoisammattitutkinnon TAI vastaavan koulutuksen ja ovat lisäksi sitoutuneet Suomen eläintenkouluttajat ry:n eettisiin sääntöihin. Suelkon nettisivuilta löytyy kouluttajalista, josta löytyy kaikki yhdistyksen listalla olevat kouluttajat. 

Myös moni ammattitutkinnon suorittanut käyttää myös itsestään esimerkiksi nimikettä "koirankouluttaja" tai "hevoskouluttaja", eikä se ole automaattisesti punainen lippu, sillä esimerkiksi kuluttaja löytäisi nämäkin nettisivut paremmin, jos käyttäisin paljon nimitystä "koirankouluttaja". Lisäksi näin on heti selkeää, mitä eläimiä kouluttaa. Ammattitutkinnon suorittaneilla maininta ammattitutkinnosta on kuitenkin helposti saatavilla.

Hyvälle kouluttajalle eläimen kokonaisvaltainen hyvinvointi on tärkeintä. Kouluttaja selvittää koiran terveydentilaa, ohjaa tarvittaessa eläinlääkäriin (tarvittaessa jopa useasti) sekä käyttää koulutuksessaan eläimelle ystävällisiä harjoituksia ja pyrkii käyttämään mahdollisimman paljon positiivista vahvistetta. Hyvä kouluttaja on avoin ja perustelee valintojaan koiran omistajalle. 

bottom of page